Lincy Vertelt

#Pottytrainingthebrain into new thoughts

#Pottytrainingthebrain into new thoughts

‘Een geloof is niet meer dan een herhaalde gedachten.’

Wait what? Wat betekent dat?
Dat betekent dat als je regelmatig bepaalde gedachten hebt (waar je dan wel of niet bewust van bent) dat die een geloof creëren. Bijvoorbeeld de gedachten als je in de spiegel kijkt; ‘ik ben niet mooi genoeg,’ of ‘mijn oren zijn super raar.’ Herhaal die gedachten maar vaak genoeg en je gelooft echt dat je niet mooi genoeg bent (dikke bullshit natuurlijk — je bent prachtig, just saying). En dus hebben die gedachten die een geloof zijn geworden een ‘realiteit’ gecreëerd. Waar of niet? Want waar je in gelooft is op dat moment je realiteit, wat de woorden dan ook zijn die erbij horen.

Ben je bewust van je gedachten? Dat is een vraag waar we mee kunnen beginnen. Ik geloof dat als we nog niet eerder met bewustzijn bezig zijn geweest heel veel gedachten in het onderbewuste ‘leven,’ ik bedoel daar is het woord ‘onderbewuste’ voor gemaakt, niet bewust. Maar wat zegt dat? Dat zegt dat we niet weten welke gedachten er heersen over ons onderbewuste, welke er voor zorgen dat er een realiteit gecreëerd wordt zonder dat wij daar ook maar ietsiepietsie sturing over hebben over hoe die realiteit er dan uit zal zien — we worden geleefd door ons onderbewustzijn.

Die (onbewuste) gedachten worden gecreëerd door meerdere sources; bijvoorbeeld verwachtingen die we onszelf hebben opgelegd en opgelegd hebben gekregen in onze jeugd. De norm die ons is opgelegd vanuit het oogpunt van de maatschappij waarin we leven, dingen die we hebben meegemaakt in ons verleden wat verre van ideaal was, waarin we ons onveilig en hulpeloos voelde. Op deze momenten hebben we beschermingsmechanismen gebouwd (vaak in onze vroege jeugd) zodat we ons nóóit meer zo te hoeven voelen (hmmm). Deze heeft ook een hoop te zeggen over hoe wij denken in het onderbewuste, want die ‘beschermt’ ons voor een situatie die niet meer bestaat. Ze houden een angst in stand die er misschien helemaal niet meer hoeft  te zijn.
De intentie is goed, maar heeel misschien op dit moment niet meer zo helpend. En zo zijn er nog wel meer redenen voor het brein om ons ‘te helpen,’ te beschermen, wat dus eigenlijk heel veel onveiligheid in stand houdt.. interessant toch. Super tegenstrijdig ook. Do I even make sense?
Nou ja, die gedachten dus worden in stand gehouden omdat er tegenover nog geen nieuwe ‘geloven’ (aka gedachten) staan om onszelf te verzekeren dat we WEL veilig zijn om onszelf te zijn binnen in onszelf en we alles mogen voelen (fucking eng), want dit proces is een bewust proces. Dus als je niet weet dat je dat aan het doen bent, dan ben je het niet aan het doen. We kunnen daar actief mee bezig, en voor de meeste mensen (incluis yours truly) gaat dit helaas niet vanzelf.

 

Het is bewuste keuze maken, om jezelf te trainen in het geloven dat jezelf een nieuwe realiteit kan creëren. En van daaruit door… Welcome to your own rabbithole! (yes, there is a wonderland)

Ik geloof dat we ons bewustzijn kunnen trainen; ‘potty training the brain into new thoughts!’ (Eigen term, super cool!)
En alleen die gedachten al, dat we daar zelf ook iets over te zeggen hebben geeft mij een gevoel van vrijheid en purpose, en met dat gevoel wil ik wel leven.. (see what i did there?)

Are you in?