Lincy Vertelt

van angst naar vrijheid

van angst naar vrijheid

Leven zonder angst.

Wat betekent dat?

Mij had je niet eerder dan deze maand kunnen vertellen dat het überhaupt een optie is, leven zonder angst. Ik weet ook niet goed of dat wel goed verwoord is. Want eigenlijk is er nog steeds angst, zoals elke menselijke emotie gewoonweg bestaat. Maar wat maakt het dan dat ik het beschrijf als leven zonder angst? Wat betekent dat? Ik ga mijn best doen het te beschrijven, maar eerst waarom schrijf ik over angst? Of liever over het ervaren van geen angst?

Ik ben aardig een angst expert. Vanaf mijn ongeluk 10 jaar geleden is angst mijn dagelijkse realiteit geweest, en dan heb ik het over alles overheersende angst. Tot aan maanden-achtereen-onder-de-drugs-en-pillen-in-een-donker-hoekje-zitten angst. Letterlijk. Het was voor mij een normale dag als ik twee tot drie angstaanvallen had, die per aanval wel 3 uur konden duren. Alzo de dagen achtereenvolgend in een donker hoekje 一 daar heb je gewoon de minste mogelijkheid om in een paniekaanval te komen, al is die niet nihil.
Voor degene die paniekaanvallen kennen, het spijt me, dit is verschrikkelijk. Maar er is een weg uit! Er is een weg naar vrijheid.
Voor de mensen die niet bekend zijn met (veel) angst, ik hoop dat je dit dagelijks viert, want alleen al om een dag door te brengen zonder de identiteit angst die je hele wezen overneemt is een enorm feest waard! Ik hoop dat je vanaf nu dit bewustzijn mag meenemen, leven zonder angst is AWESOME!

Vanaf dat ik mij kan herinneren dat ik hoorde van manifesteren, en nog van voor ik dat woord kende bestond er na mijn ongeluk maar één doel in mijn leven — leven zonder angst. Want angst is uitputtend, angst is verlammend, angst is de ergste pijn die ik ooit heb ervaren.
Achteraf blijkt dat ik voor mijn ongeluk ook niet ‘angstvrij’ leefde, maar toen was ik nog helemaal niet bewust van het feit dat we eigenlijk met zijn allen in een angstmaatschappij bivakkeren en van daaruit ons normaal creëren. Denk hierbij aan angst van tekort, of angst om niet aardig gevonden te worden, angst om buiten de boot te vallen, angst voor het onbekende, angst voor de dood, angst voor verandering, angst voor alleen zijn. Angst is denk ik de emotie die op dit moment heel veel van ons mensen overheerst. Ik durf zelf te zeggen dat de energie waar wij nu allemaal in leven gecreëerd is door de angst van de collective (van de norm).

Maar over welke angst heb ik het dan? Heb ik het over de emotie angst? Of over de angst die gecreëerd wordt door het brein (de gedachten/ mechanismen) die je wilt beschermen tegen angst? Want is angst eigenlijk wel zo eng als we er niet meer bang voor hoeven zijn? Alle voorbeelden hierboven genoemd gaan dan ook over een ander ‘probleem’ dan angst op zichzelf staand. Vanuit deze kennis valt veel bewustzijn te halen, voel je al een kwartje vallen? Of is ‘brein’ officieel niet meer geïnteresseerd in deze informatie? Yup, were going there.
Anyways ik zal hieronder een voorbeeld geven wat ik dan met angst voor de angst bedoel.

Persoonlijk heb ik mogen ervaren dat angst op zichzelf staand ‘alleen maar’ een emotie is. En eigenlijk zijn alle emoties hetzelfde. Alleen brein heeft er een mening (hokje) op geplakt. De ene is ‘leuk’ om te voelen en de ander is ‘vervelend.’ Dit mag dan ook daadwerkelijk zo zijn, ik bedoel je bent blij als je blij bent en je bent verdrietig als je verdrietig bent, maar wat betekent dat? Waarom zouden we dan wel blij ‘mogen’ zijn en niet verdrietig? Waarom moeten we ons van het ene gevoel beschermen en van het ander niet?

Wanneer we bewustzijn creëren over WAAROM we bang zijn en daar op mediteren/journallen/etc ontstaat er ruimte om vanaf een afstand naar ons brein te kijken (brein observeert brein).

Hiermee kunnen we achter al de lagen komen die ons tegenhoudt om de ‘zware’ emotie te voelen, en het zijn juist al die lagen die ervoor zorgen dat angst zo enorm groot kan worden in ons lijf. Doordat ons brein ons wilt beschermen tegenover angst ligt de focus constant op angst. Zoals een van de meest bekende quotes; Where attention goes energy flows.
Dus door de focus op (de bescherming) van de angst te leggen creëren we de angst waar we zo bang voor zijn. Snap je me nog? Ik maakte hier een video over als je hier dieper op in wilt gaan (Deze kan je vinden op mijn ig account of mijn youtube kanaal)

Hoe kan je die (onbewust) aangeleerde mechanismen en conditioneren leren loslaten? (Waar het ‘toevallig’ energetisch precies de goede tijd voor is op dit moment!)
Dat doe je om ze eerst te leren kennen. Waar heb je angst voor? Is het bijvoorbeeld voor tekort? Dan is het een goed idee om te gaan mediteren op tekort. Wat kan er volgens brein gebeuren dat het aller aller aller ergste is wat je kan overkomen? Visualiseer dat in je hoofd. Stapje voor stapje. Geen huis meer? Geen eten meer? Waar kom je uiteindelijk op uit? Geen veiligheid meer misschien? En wat is dan de definitie van veiligheid voor jou? Welke gedachten zorgt ervoor dat je ronddraait in deze cirkel, die de angst voor de angst stand houdt? Neem hier expliciet de tijd voor, creëer een veilige omgeving voor jezelf waarin je niet gestoord wordt en neem de intentie mee dat deze tijd speciaal voor jou is. Misschien met een geurkaars, een verzwaarde deken, knuffel of wierook, niets is te gek. Alles kan! Want zie je, alleen al op deze manier met jezelf omgaan is weer een stap dichterbij vrijheid in jezelf.

Want vrijheid in jezelf is niets anders dan ALLES mogen voelen waar je nu nog al die lagen voor hebt staan.

Voel je weerstand bij dit idee? Mooi, dan weet je dat er daar wat te winnen valt. Je bent natuurlijk NIETS verplicht, maar weet dat het antwoord van angstvrij leven in jou zit te wachten totdat jij ervoor kiest deze cirkel te doorbreken.

Neem dit alsjeblieft niet aan voor waarheid, maar als test. Misschien werkt het voor jou heel anders, misschien heb jij hele andere behoeftes. Maar voor mij was dit een waardevolle stap naar de richting van angstvrij leven.

Spoiler Alert; dit is ook niet een proces van ‘o ik ga even mediteren en daarna is mijn angst weg.’ Ik wou dat ik je dat kon vertellen, maar voor mij werkte dat niet zo (eye roll).
Ikzelf ben tien jaar bezig geweest om hier te komen, maar dan moet ik eerlijk zeggen dan moest ik ook door hele diepe lagen heen, ik schrijf er zelfs een boek over, inclusief het uitvallen van delen van mijn lichaam en het opgeven van mijn gezondheid. Dus ook die jaren zou ik niet als ‘waarheid’ aannemen. Iedereen heeft zijn eigen leercurve en zijn eigen tijd waarin alles zich volbrengt. Maar één ding weet ik wel zeker; als jij angst vrij wilt leven dan is de oplossing alleen maar te vinden in jezelf, en je moet het jezelf waard vinden om aan het avontuur naar binnen te beginnen. Het kost een hoop doorzettingsvermogen, een hoop pauzes, een hoop fuck alles en een hoop ‘op het randje van opgeven,’ maar god mens wat is het het allemaal waard!

Als je nu nog niet bent weggerend en tot hier hebt doorgelezen verdien je al een dikke pluim! Want alleen hier al doorheen zitten kan genoeg triggers opleveren om te denken; “fuck it, I’m okay enough!”

Goed één van mijn favoriete termen komt er nu weer bij kijken; potty training the brain. Het trainen van je brein om haar te leren en voor je te laten werken in plaats van tegen je (al denkt je brein dat ze altijd voor je werkt, daarom ook al die ‘beschermingsmechanismen). Een andere term is emotionele volwassenheid.  Dit is het ‘doel’ waarnaar we streven, wat uiteindelijk betekent om met alle emoties te kunnen zijn zonder dat die je wereld compleet overhoop gooien. Alle emoties die wij als mens ervaren zijn ALTIJD in ons aanwezig. Want alles bestaat in het nu. Het is een kwestie van focus op welke van de emoties je brein laat landen. Je hebt altijd een keus, al lijkt die soms verdomd weg ver!
Het is het blijven herhalen van de tools die je al in je hebt. Eerst focus je 3 keer 1 minuut per dag op je hart. Dan een week later misschien 4 keer 1 minuut. Misschien daarna wel 4 keer 3 minuten. Het opbouwen van focus (van bewustzijn) begint als baby stapjes. Het zijn nooit de grote stappen die je ergens brengen maar de dagelijkse kleine investeringen. Het mediteren weer oppakken in de ochtend, bewust ademen tijdens het koken, de bodyscan tijdens het typen door. Het is jezelf leren dat er vertrouwd kan worden op jezelf!

Zo kan je ook je gedachten veranderen, van straffend naar je eigen cheerleader. Welke gedachten creëren de meeste ‘zware’ emoties? En welke gedachten kan je daar tegenover zetten? Dat zijn counter gedachten.
Een voorbeeld hiervan is… Het is herfst, het wordt eerder donker, en het is koud. Onze lichamen moeten wennen aan de shift en we zijn wat moeier. Het is ook de perfecte tijd om wat rustiger aan te doen ‘terug in onszelf te keren,’ maar dat is helemaal geen ‘normaal’ binnen onze maatschappij. Als je bekent bent met bv een burnout is dit DE tijd dat de gedachten kan terug keren: “O NEEE, ik ben ALWEER moe, nu krijg ik ZEKER weer een burnout!” Nu ben je niet alleen moe, maar nu ben je ook angstig (zie je dat de angst meestal niet de ‘hoofd’ emotie is!?) Een counter gedachten kan zijn: “O NEEEE, ik ben ALWEER moe! → maar liefde dat is heel logisch want je hebt zoveel goede dingen gedaan en je lijf moet nog helemaal wennen aan het seizoen! Hier is een cool nieuw boek en een extra grote kop chai thee! Ik vertrouw dat je vanzelf weer wat meer energie krijgt. Ik hou van je!” Nu voel ik me moe, maar gezien en veilig…. Dat creëert dus een hele andere frequentie dan de eerste gedachten…. do i make any sense?
Als je dit stellig blijft doen zal je zien dat je langzaam een realiteit shift krijgt. Je normaal wordt compleet anders dan dat je die nu ervaart.

Het is niets anders dan magisch! En jij kan dat ook!!

Wil je meer weten over hoe ik je hiermee kan helpen?